GYIK

Gyakran ismételt kérdések

Mi az etológia? 
Az etológia a természetben előforduló viselkedés tanulmányozásával foglalkozó biológiai megalapozottságú tudomány. Éppen ezért furcsa, hogy sokan használják a „kutyapszichológia” kifejezést, noha a „lélektudomány” tárgya sok szempontból eltér az etológiáétól. Első lépésként érdemes meghatározni mit nevezünk viselkedésnek. Egy közkeletű meghatározás szerint a viselkedés olyan belsőleg koordinált válasz akció (vagy annak elmaradása), amely belső vagy külső ingerek hatására következik be. Érdemes még mindehhez hozzá tenni, hogy bármi csak akkor nevezhető viselkedésnek, ha az ember (kutató) által közvetlenül észlelhető.
Amikor a kutató egy bizonyos viselkedést helyez vizsgálatainak középpontjába, alapvetően négyféle kérdésre keresheti a választ, amelyek mindegyike valójában a viselkedés okozatait keresi.
Tovább Miklósi Ádám professzor, az ELTE Etológia tanszék vezetőjének írásához:

Hol találkozhatok kutatókkal, ahol beszélgethetünk kutyákról, macskákról, állatokról?
Az ELTE Etológia Tanszék nyilvános programjairól a következő oldalakon tájékozódhat:
Hogyan lehetek etológus?
Legcélszerűbb, ha először biológus alapszakra jelentkezik valamelyik egyetemen. A 3 éves alapképzés elvégzése után 2 évet kell tanulni biológus mesterképzésben, miközben az Etológia Tanszéken megírhatja az etológiai témájú szakdolgozatát. Az etológus képzése a Biológia Doktori Iskolában további 3 éves program elvégzésével fejeződik be. Ennek előfeltétele a sikeres BSc és MSc diploma, a kiváló kutatómunka, a megfelelő angolnyelv-tudás, valamint személyes kvalitások, például a kitartás, motiváció, kudarctűrés és kreativitás.
A Doktori Iskolába bármilyen felsőfokú diplomával lehet jelentkezni, de tapasztalataink szerint jelentős előny a szakirányú végzettség.
Középiskolás szint alatti tehetséggondozásra nincs módunk, de gyerekeket is szívesen látunk a programjainkon.

Hol jelentkezhetek szakdolgozónak?
Keresse meg e-mailben azt a kutatót, akinek szimpatikusnak találja a kutatási területét:
E-mail címek itt.

A kutyámmal problémáim vannak, mit tehetek?
Kutyák, macskák viselkedési problémáival kapcsolatban azt javasoljuk, hogy forduljanak kutyaiskolákhoz, kiképzőkhöz, viselkedésterapeutákhoz (pl. Best Dog), és beszéljenek meg egy személyes találkozót, ahol a kutyát és lehetőség szerint az életkörülményeit is megismerheti a szakember. Az Etológia Tanszék munkatársai többségének nincs kutyakiképzői tapasztalata, se viselkedésterapeuta képzettsége. A problémák kialakulása és kezelhetősége számtalan tényezőtől függ, ezért még tapasztalat birtokában sem lehet egy e-mail vagy telefonhívás alapján megbízható tanácsokat adni a távolból.